Forumas Atvirukai



Diskusijų forumas geriems žmonėms
Paieška
Reklama
Mes soc. tinkluose
Google +


Facebook'e
Reklama
Kalbykla
500
Šiandien


Vardadienį švenčia:


-PASVEIKINK-


Naujos žinutės forume
Paieška | Klubo nariai | Taisyklės


  • Page 1 of 1
  • 1
Forumas » Gera sugrįžti namo... » Kulinarija » Naminė duona (raugo gamyba, kepimas)
Naminė duona
Balanda Žinutė parašyta: Ketvirtadienis, 2011-03-17, 11:02:58 | Nr. # 1
administratorė


dovanėlės: 36
Apie raugą

Tikras raugas yra gaminamas tik iš miltų ir vandens. Natūraliai brandintas duonos raugas ir jo pagrindu kepama duonelė yra tikra ir naudinga sveikatai: joje labai mažai riebalų, daug ląstelienos ir kitų naudingų medžiagų. tokia duona yra soti, minkšta ir kvapni, gardinama kmynais ari kalendra. Tad tiems, kuriems rūpi jų ir artimųjų sveikata bei ką jie valgo, rekomenduojame šio raugo susibrandinti ir duonelę keptis patiems namuose, orkaitėse ar duonos kepimo krosnelėse.

Ruginio raugo paruošimas

1 stiklinę viso grūdo ruginių miltų sumaišyti su 1 stikline vandens (kambario temperatūros). Maišyti šaukštu iki grietinės tirštumo masės, tirštumą galima reguliuoti papildomai įpilant vandens). Gautą masę uždengti skepeta arba plona maistine plėvele ir padėti šiltai (apie 25°C temperatūroje) rūgti 72 valandoms (3 paroms). Šiltai stovinčią raugo masę kiekvieną dieną lengvai pamaišyti. Gerai išrūgusi masė suskystėja, joje susiformuoja burbuliukai, jaučiamas švelnus raugo kvapas.

Raugo laikymas

Raugo galima pasilikti kitam kartui. Tam reikia pasemti porą šaukštų (50 g.) išrūgusios masės (po 12 val. maišinio rūgimo(1 diena)), supilti į indelį, įpilti 50 g. šilto vandens ir 50 g. viso grūdo ruginių miltų, labai gerai sumaišyti iki vientisos masės, uždengti plėvele ir pastatyti šiltai. Rauginti apie 3-5 valandas, kol raugo apimtis padvigubės ir, jei indas permatomas, matysis tolygios, išrūgusios tešlos akutės - toks būna iškeptos duonos minkštimo akytumas. Tokį raugą reikia pastatyti šaltai, geriausia, ne žemesnėje nei 10°C temperatūroje (bet tinka ir šaldytuve, ten kur ne pati šalčiausia jo vieta). Indas, kuriame laikysite raugą, gali būti pats paprasčiausias stiklainis, tik jo dangtelį būtina padaryti skylutes, nes raugas turi „kvėpuoti“, kitaip jis bus nebetinkamas naudoti. Duonos skonis labai priklauso nuo raugo kokybės. Netinkamai laikomame rauge nesigamina bakterijos, reikalingos duonai rauginti ir jis sugenda. Tuomet raugą reikia rauginti iš naujo (3 paras).

Jeigu duoną kepate kiekvieną dieną, tai nugriebtą kiekį (50 g.) raugo sumaišius su 2 stiklinėm viso grūdo ruginių miltų ir 1 stikline šilto (apie 25°C) vandens iki vienalytės masės, pastatyti šiltai (galima įvynioti į kilpinį rankšluostį) 12 valandų. Po to, jau galima ruošti tešlą ir kepti duoną pagal receptūrą, vėl pasiliekant išrauginto raugo 50 gr. kitam kartui.

Raugo „atgaivinimas“

Norint kepti duoną, po keleto dienų, reikia išimti iš šaldytuvo 50 g. raugo, įpilti 50 g. šilto vandens ir 50 g. viso grūdo ruginių miltų, gerai viską išmaišyti, bei pastatyti šiltai, apie 8-12 val. Likusį kiekį seno raugo, kurį laikėte šaldytuve, galite išmesti, nes po 8-12 val. iš „atgaivinto“ raugo maišysite duonai maišinį, kuriam išrūgus vėl atsisemsite 50 g. ir padėsite į šaldytuvą , taigi turėsite raugo kitam kartui ir t.t.

Raugo „pamaitinimas“

Jeigu kepate duoną rečiau, nei kartą per savaitę, raugą reikia „pamaitinti“: paimti iš šaldytuvo indą su raugu, įpilti į jį 50 g. šilto vandens ir 50 g. viso grūdo ruginių miltų, sumaišyti, palaikyti šiltai, kol apimtis padvigubės (3-5 val.) ir pastatyti atgal į šaldytuvą. Didelio raugo kiekio laikyti nereikia, apie 1 stiklinę. Nereikalingą dalį galite išmesti, nes raugo prisidaugins labai daug.

Pavyzdžiui, norint kepti duoną šeštadienį, penktadienį iš ryto išimkite raugą iš šaldytuvo, paimkite dalį (50 g.), „pamaitinkite“ ir palikite šiltai. Vakare užraukite maišinį 12-ai valandų pagal receptūrą, o šeštadienio rytą maišykite duonai tešlą ir pakildę 3 val., kepkite.

Jei reikia didesnio kiekio raugo

Kad būtų aiškiau, pateiksime pavyzdį.Tarkime, Jūs turite 200 g. raugo. Vieną kartą jį pamaitinsite ir bus 600 g (200 g išrūgusio raugo + 200 g viso grūdo ruginių miltų + 200 g vandens). Raugas pakils per 6-8val., tuomet Jūs vėl jį pamaitinkite lygiom dalim (600g raugo+600 g v.g.miltų+600 g vandens) ir jau turite 1,8kg raugo. Tada pakildykite 6-8 val. ir galite maišyti duoną. Jeigu tiek per mažai, tai dar kartą pamaitinkite lygiom proporcijom (1,8 kg+1.8 kg +1.8 kg) ir turėsite 5,4 kg raugo.

Kad būtų lengviau suprasti pateikiame receptūrą 6 kg duonos kepalui. Tokio svorio duonai reikia iš vakaro užrauginti 1,5 kg viso grūdo ruginių miltų, 1,5 kg raugo ir 1,5 kg vandens. Ryte, raugui pakilus dvigubai į jį supilti: 0,75 kg kvietinių miltų, 0,75 kg ruginių viso grūdo miltų, 100 g druskos, 75 g kmynų, 240 g cukraus, 240 g medaus, 200-400g vandens (masė neturi būti skysta, pilkite po truputi, gal viso kiekio nereikės, masė turi laikyti formą, neišplaukti). Tešlos masę sudėti į formas, kildyti ir kepti.

Universalus raugas

Šis raugas yra universalus, todėl, kad jį maitinant du kartus su viso grūdo ruginiais miltais kas 12 val., Jūs gausite ruginį raugą, o jei maitinsite su kvietiniais miltais turėsite kvietinį raugą. Jeigu ilgai nekepate, tai maitinti patartina su ruginiais viso grūdo miltais, tuomet raugas bus stiprus.

1 diena
60 g viso grūdo ruginių miltų;
85 g vandens (25°C);

Viską sumaišyti uždengti maistine plėvele ir palikti šiltoje vietoje 24 val.

2 diena
Lengvai pamaišyti raugą, įpilti 60 g viso grūdo ruginių miltų, 85 g šilto vandens ir viską sumaišyti ir uždengti plėvele. Laikyti šiltoje vietoje 24 val.

3 diena
Priklausomai nuo temperatūros, kurioje laikomas raugas, jis gali užaugti per dvi, tris ar keturias dienas. Jeigu visą darėte tinkamai, tai raugas trečią dieną užaugs beveik dvigubai. Išmeskite pusę raugo, o į likusį įpilkite 60 g kvietinių miltų, geriausia, su didesniu baltymų kiekiu, galima 550D ir 55 g šilto (20-22°C) vandens, viską sumaišykite ir laikykite 24 val.

4 diena
Raugas užaugs maždaug 1/3. Išmesti pusę kiekio, o į likusį supilti 60 g kvietinių miltų 550D
ir 55 g vandens, sumaišyti ir laikyti 24 val.

5 diena
Dar kartą išmeskite pusę raugo ir supilkite 60 g kvietinių miltų 550D, 55g vandens. Gerai sumaišykite, uždenkite plėvele. Jeigu per 12 val. raugas pakils trigubai, jo skonis bus lengvai rūgštus, o kvapas malonus, raugas paruoštas, galima maišyti duoną.

Kvietinis raugas

Šį raugą "Malsena" technologė parsivežė iš 5 dienų duonos kepimo kursų su nepaprastuoju prancūzų kulinaru, knygu autoriumi ir duonos kepimo meistru Richard Bertinet Didžiojoje Britanijoje.

UAB "Malsena plius"



 
stebėtoja Žinutė parašyta: Ketvirtadienis, 2011-03-17, 14:51:11 | Nr. # 2
ištikima klubo narė


nuo: 2009-06-23
žinutės: 5669

Bet tas raugas vistiek gaunasi ne toks . Vyras turi "draugę" gal kokių 80 metų moteriškutę , kartasi jai reikia kažką suremontuoti ar suarti daržą , tada atneša dovanų tikros naminės duonos , keptos pečiuje ir raugintos ąžuoliniame kubiliuke - labai skani duona . Bandžiau ir aš raugt ir kept , bet.... (gaunasi ganėtinai brangu , nes duonos suvalgom nemažai ), o ir skonis vistiek ne toks .
 
Balanda Žinutė parašyta: Ketvirtadienis, 2011-03-17, 16:10:46 | Nr. # 3
administratorė


dovanėlės: 36
Aš prieš kelias dienas iškepiau duonos. Gavau raugą iš draugų. Labai skani gavosi. Visa šeima valgo kaip pyragą biggrin
Nėra sudėtinga ją išsikepti ir visai nebrangu - sąnaudos išėjo tiek, kiek kainuoja 2 kg miltų, o jie gali būti bilekokie - ruginiai, kvietiniai ar sumaišyti kelių rūšių smile Na, plius dar žiupsnelis kmynų, druskos, cukraus wink Bet va, norint ją kepti, reikia turėti daug laisvo laiko... Mat rūgsta ji 48 val, o sudėjus visus miltus dar turi pastovėti 8 val. Tada reikia kepti apie 2 val... Man, kaip dirbančiai, tai sunku taip suderinti laiką, kad spėčiau ją išsikepti. Greičiausiai darysiu taip, kad užsiraugsiu ketvirtadienį vakare, kad galėčiau sekmadienį ryte kepti biggrin
Vakare pabandysiu nufotkinti ir parodyti kokia gavosi wink


 
gustyte Žinutė parašyta: Sekmadienis, 2011-03-20, 18:11:57 | Nr. # 4
ištikima klubo narė


nuo: 2008-10-02
žinutės: 732

dovanėlės: 4
laimėjimai:
Kaip tik susidomejau donos kepimu namuose.Sakykit,o miltus lengvai randate?Nes tie paprasti netinkami, lipnumas ju ne tas no
 
Balanda Žinutė parašyta: Sekmadienis, 2011-03-20, 21:52:44 | Nr. # 5
administratorė


dovanėlės: 36
Quote (gustyte)
Nes tie paprasti netinkami, lipnumas ju ne tas

Aš kepiau su paprastais, aukščiausios rūšies kvietiniais miltais smile Kitą sykį bandysiu sumaišyti su ruginiais smile



 
gustyte Žinutė parašyta: Antradienis, 2011-03-22, 15:21:39 | Nr. # 6
ištikima klubo narė


nuo: 2008-10-02
žinutės: 732

dovanėlės: 4
laimėjimai:
Oi,kaip skaniai atrodo applause Bet cia duonkepeje kepta,tiesa? As noreciau orkaiteje pabandyti,nes tokio gerio neturiu ponder
 
Balanda Žinutė parašyta: Trečiadienis, 2011-03-23, 10:10:37 | Nr. # 7
administratorė


dovanėlės: 36
Ne, gustyte, kepiau ne duonkepėje. Neturiu ir aš šio stebuklo wink Ši duona (nuotraukoje) rauginta 2,5 paras ir kepta dujinėje orkaitėje wink


 
smeizike Žinutė parašyta: Ketvirtadienis, 2011-03-24, 20:07:38 | Nr. # 8
ištikima klubo narė


nuo: 2008-11-03
žinutės: 560

vieta: Kaunas
vaikai: vaikiukas jau pakeliui :)
dovanėlės: 6
kaip as noreciau pasiryzti issikepti duoneles, man labai skani o ar tiesa kad reikia maisyti mediniu saukstu?
 
Balanda Žinutė parašyta: Penktadienis, 2011-03-25, 09:27:51 | Nr. # 9
administratorė


dovanėlės: 36
Quote (smeizike)
o ar tiesa kad reikia maisyti mediniu saukstu?

Iš tiesų, gal ir geriau būtų rauginti mediniame ar moliniame dubenyje ir maišyti su mediniu šaukštu yes Bet aš rauginau paprastame emaliuotame puode ir maišiau su metaliniu šaukštu wink


 
Balanda Žinutė parašyta: Sekmadienis, 2011-05-22, 14:40:06 | Nr. # 10
administratorė


dovanėlės: 36
Raugo paruošimas

Natūralus raugas gaminamas tiesiog iš miltų ir vandens, visa jo paslaptis - rauginimo prosesas, kuris trunka keletą dienų.

1 diena
Inde sumaišykite 60g miltų ir 85g drungno vandens, išmaišykit, uždenkite ir palikite šiltoje vietoje 24 valandas.

2 diena
Į turimą masę įmaišykite 60g. miltų ir 85g drungno vandens ir palikite rūgti dar vieną parą.

3 diena
Trečią dieną raugas turėtų būti padvigubėjęs. Pusę jo išmeskite, į likusią dalį vėl pilkite 60g miltų bei 85g vandens ir palikite dar parai.

4 diena
Masei paaugus maždaug trečdaliu, vėl atskirkite pusę jos ir išmeskite. Į likusią dalį įmaišykite 60gmiltų ir 85g vandens. Laikyti parą.

5 diena
Išmeskite pusę raugo, supilkite 60g miltų ir 85g drungno vandens, laikykite uždengę. Po 12 val. raugas bus tinkamas naudoti.

Tinkamai paruoštas raugas turi pakilti dvigubai, skonis - būti lengvai rūgštus, o kvapas - vis dar švelnus.

Tik pirmą kartą ruošiant raugą reikia keleto dienų. Vėliau duonai kepti reikiamas kiekis (2-3 šaukštai) raugo tiesiog atidedamas iš paruoštos tešlos. Raugą rekomenduojama laikyti šaldytuve, uždarytą stiklainėlyje. Dangtelyje pradurkite kelias skylutes, kad raugas "kvėpuotų". Laikykite ne ilgiau 6 dienų.

iki.lt



 
holo Žinutė parašyta: Trečiadienis, 2015-05-27, 07:27:29 | Nr. # 11
klubo narys (-ė)


nuo: 2015-05-26
žinutės: 6

dovanėlės: 0
Pavydžiu,toms šeimininkėms,kurios kepa duona ir viskas pavįksta

Added (2015-05-27, 07:27:29)
---------------------------------------------
Pavydžiu,toms šeimininkėms,kurios kepa duona ir viskas pavįksta

 
akagnessi Žinutė parašyta: Penktadienis, 2015-05-29, 20:22:12 | Nr. # 12
klubo narys (-ė)


nuo: 2015-05-15
žinutės: 11

dovanėlės: 0
niekada nekepiau duonos. tik mielines bandeles. bet man su mieline tesla nesiseka susidraugaut. labai keblus jos paruosimas. kiek skaitau, patarimu ar straipsniu, vistiek baugu kazka bandyt
 
Forumas » Gera sugrįžti namo... » Kulinarija » Naminė duona (raugo gamyba, kepimas)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Prisijungimas
Vartotojo vardas
Slaptažodis
Reklama
Mūsų draugai
Kirpėja Inga
MMA klubas
Jūsų nuoroda čia


Radijas ¦ Dienoraštis ¦ Mūsų draugai ¦ Google+ ¦ Facebook ¦ Adf.ly ¦ Kontaktai ¦ Grįžti į viršų Į viršų



Hosted by uCoz man ftp