Forumas Atvirukai



Diskusijų forumas geriems žmonėms
Paieška
Reklama
Mes soc. tinkluose
Google +


Facebook'e
Reklama
Kalbykla
500
Šiandien


Vardadienį švenčia:


-PASVEIKINK-


Naujos žinutės forume
Paieška | Klubo nariai | Taisyklės


  • Page 1 of 1
  • 1
Forumas » Gera sugrįžti namo... » Kulinarija » Balanda (receptukai)
Balanda
Balanda Žinutė parašyta: Antradienis, 2008-12-02, 13:23:59 | Nr. # 1
administratorė


dovanėlės: 36
Vieniems piktžolė, kitiems gardumynas

Balandų yra daug veislių, net apie 200, žaliais, geltonais ir net raudonais lapais. Žaliąją žinome visi: ji taip gražiai auga, tokia vešli ir sodri, kad net gaila rauti. Rauti ją irgi smagu. O pagal jos sodrumą galima spręsti ir apie dirvos derlingumą. Balandos mėgsta šviesą, drėgmę ir gerą žemę.

Paskutiniu metu vis daugiau mūsų daržuose paplinta ir raudonoji, dar vadinama dekoratyvioji balanda. Ji tokia pati, bet tamsiai raudoni lapai labai puošia gėlynus, akcentuoja kitas gėles, sodinti tinka ir bordiūrams.

Sėti galima anksti pavasarį, o vieną kartą pasėjus ir leidus nors daliai sėklų subręsti, kasmet turėsime jų darže ar gėlyne. Kartą per savaitę galima nulaužyti viršūnėles - daugiau šakosis. Raudonąsias, auginamas darželyje kaip dekoratyvias, reikia karpyti ir formuoti iš jų mažą gyvatvorėlę.

Stiprus šio augalo skonis charakteringas Majų virtuvei pietų Meksikoje ir Gvatemaloje. Vaistinės balandos vartojimo centras Meksikoje yra Jukatano pusiasalis.

Augalas naudojamas šviežias ruošiant sriubas, salotas ir mėsos patiekalus; jis yra meksikietiško padažo mole verde ingredientas. Dažniausiai jis naudojamas pupelių patiekaluose, nes pasižymi stipriomis savybėmis neleisti kauptis dujoms žarnyne. Dažniausiai vaistine balanda skaninamas meksikietiškas apkeptų pupelių patiekalas (frijoles refritos), pupelės pirmiausiai verdamos kol suminkštėja, tada kepamos kiaulės taukuose, kol gaunama rupi košė. Šis patiekalas gali būti gaminams iš bet kokių mažų pupelių, su ar be vaistinės balandos; pietinėje Meksikoje virėjai dažniausiai naudoja šį prieskonį, ypač juodosioms pupelėms skaninti. Vaistinė balanda gerai dera ir su kitomis pupelėmis, pvz., margomis, kurios yra populiaresnės ir dažniau pasitaikančios Amerikoje ir kitose šalyse.
Balandos giminingos špinatams. Maistui naudojama visą antžeminė jauno augalo dalis. Jei balandos senesnės, galima skinti tik lapus. Lapai greitai suvysta, todėl ir sunaudoti reikėtų tuoj pat. Lapai vartojami salotoms, barščiams (ypač raudonųjų) ir kitiems patiekalams.



 
Balanda Žinutė parašyta: Antradienis, 2008-12-02, 13:26:52 | Nr. # 2
administratorė


dovanėlės: 36
Balandų salotos

Ingredientai:

* Balanda, ūgliai ir lapai, 100 gramų
* Svogūnai, laiškai, truputį
* Krapai, truputį
* Majonezas, 1 šaukštas
* Druska, pagal skonį

Gaminimas:
Jaunus ūglius ir lapus nuplauti, smulkiai supjaustyti, sumaišyti su svogūnų laiškais ir krapų lapais, pasūdyti ir pagardinti majonezu arba aliejumi.



 
Balanda Žinutė parašyta: Antradienis, 2008-12-02, 13:28:03 | Nr. # 3
administratorė


dovanėlės: 36
Balandų padažas

Lapai nuplaunami ir trumpai apverdami pasūdytame vandenyje. Keptuvėje įkaitiname šaukštą sviesto ar margarino su 1-2 šaukštais miltų, užpilame sultiniu ir pridedame susmulkintų balandų. Po truputį maišydami įpilame pieno, paskaniname druska, pipirais ir trupučiu sukraus.



 
Balanda Žinutė parašyta: Antradienis, 2008-12-02, 13:29:15 | Nr. # 4
administratorė


dovanėlės: 36
Balandų sriuba

verdama kaip rūgštynių ar špinatų, paduodama su grietine ir kietai virtu kiaušiniu.



Balandų lietiniai

Paruošiamas omletas arba lietinis iš miltų, ant jo dedame patroškintų supjaustytų balandų, susukame į ritinėlį ir dar apkepinama iki rausvumo.



 
Balanda Žinutė parašyta: Antradienis, 2008-12-02, 14:14:41 | Nr. # 5
administratorė


dovanėlės: 36
Balandų ir morkų sriuba

Reikalingi produktai:
250g balandų lapų, 250g morkų, 3 šaukštai miltų, šaukštas sviesto, 2l sultinio, stiklinė pieno, druskos, cukraus, petražolių, trynys.

Balandų lapus supjaustyti ir 5 min. pavirti pasūdytame vandenyje. Morkas susmulkinti ir virti atskirai, kol suminkštės. Miltus paskrudinti svieste, praskiesti morkų nuoviru ir supilti į sultinį. Ten pat supilti pieną, įberti druskos, pipirų, cukraus,petražolių lapelių ir sudėti nusunktas balandas. Maišant supilti išplakta trynį.



 
Balanda Žinutė parašyta: Antradienis, 2008-12-02, 14:16:54 | Nr. # 6
administratorė


dovanėlės: 36
Baltoji balanda (lot. Chenopodium album)

Vienmetis žolinis augalas, užaugantis iki 20-150cm aukščio. Stiebas status, briaunotas. Labai kiaušiniškai rombiški. Lapų kraštai dantyti arba lygiakraščiai. Žydi liepos-spalio mėnesiais labai mažais žalsvais žiedais. Auga daržuose, laukuose, soduose, šiukšlynuose, dykvietėse.

Gydomosios savybės ir cheminė sudėtis

Amerikiečiai iš baltosios balandos gamindavo karštus kompresus ir jais detoksikuodavo gyvačių nuodus ar kitas pavojingas medžigas. Actekai naudodavo balandos žolę maisto gaminiams pagardinti. Beje, ir šiandien ji įeina į meksikiečių maisto sudėtį. Medicinoje actekai vartojo baltąją balandą astmai ir dizenterijai gydyti. Vaistams iš karto po žydėjimo renkama žolė, rečiau sėklos.

* Eterinis aliejus chinopodijus, gautas iš balandos sėklų ir žolės, yra puikus prieškirmėlinis preparatas, gydantis nuo apvaliųjų ir kitų kirmėlių rūšių, tačiau yra neefektyvus prieš kaspinuotį. Baltoji balanda kaip prieškirmėlinis vaistas buvo vartojama labai ilgai, ypač vaikų gydymui, tačiau šiandien ji vis dažniau yra pakeičiama sintetiniais preparatais;
* Kinų medicinoj balanda naudojama egzemoms, reumatui, įkandimams gydyti;
* Šis augalas taip pat vartojamas kaip silpnas širdies stimuliatorius, norint skatinti inkstų sekreciją;
* Ji gerina virškinimą, lengvina atsikosėjimą, stiprina ir tonizuoja organizmą.

Pašalinis poveikis

Baltosios balandos aliejus yra labai nuodingas. Jis gali sukelti:

* Dermatitą;
* Galvos svaigimą;
* Alergines reakcijas.
* Perdozavus galima mirti.

Draudžiama vartoti

* Draudžiama vartoti be medikų priežiūros.

Vartojimo būdai

Paprastai medicinoje vartojamas baltosios balandos aliejus.



 
Vėja Žinutė parašyta: Antradienis, 2008-12-02, 16:30:27 | Nr. # 7
ištikima klubo narė


nuo: 2008-11-25
žinutės: 4182

dovanėlės: 20
laimėjimai:

Balanda.lt rėmėja (-as)
Balandų troškinys
1/2 kg. balandų lapų (tinka tik jaunos, nesubrandinusios sėklų balandos) nuplauti, 10 min. pavirti truputį pasūdytame vandenyje. Išgriebti, nuvarvinti, sukapoti. Puode kartu su 1-2 šaukštais miltų įkaitinti 1 šaukštą sviesto, sudėti susmulkintas balandas ir visą laiką maišant, po truputį supilti stiklinę neriebaus pieno arba stiklinę balandų nuoviro. Baigiant troškinti, įberti druskos, cukraus, pipirų.
 
Vėja Žinutė parašyta: Antradienis, 2008-12-02, 16:30:55 | Nr. # 8
ištikima klubo narė


nuo: 2008-11-25
žinutės: 4182

dovanėlės: 20
laimėjimai:

Balanda.lt rėmėja (-as)
Balandų ir žuvies troškinys.
Apie 1/4 kg. morkų supjaustyti skridinėliais, virti truputį pasūdytame vandenyje, kol suminkštės. 1/2 kg. balandų lapų (tinka tik jaunos, nesubrandinusios sėklų balandos) nuplauti, 10 min. pavirti truputį pasūdytame vandenyje ir išgreibus sudėti į puodą, kur virė morkos.Virtos ar rūkytos žuvies dėti tiek, kiek ir morkų. Troškinį sutirštinti miltais, paskaninti kiaušinio tryniu. Patiekti su bulvėmis ar burokėliais.
 
Vėja Žinutė parašyta: Antradienis, 2008-12-02, 16:31:25 | Nr. # 9
ištikima klubo narė


nuo: 2008-11-25
žinutės: 4182

dovanėlės: 20
laimėjimai:

Balanda.lt rėmėja (-as)
Balandų apkepas.
Išvirtas balandas (tinka tik jaunos, nesubrandinusios sėklų balandos) sumulkinti, sumaišyti su duonos džiūvėsėliais, ištirpintu sviestu, pienu ir kiaušinio plakiniu. Pagal skonį pasūdyti, įberti cukraus, pipirų. Jei turite, galite įdėti rūgštynių. Tada masę plonu sluoksniu sukrėsti į formą, apibarstyti duonos džiūvėsėliais ir iškepti.

Balandų omletas.
Plonus omletus apkepti tik iš vienos pusės; ant kitos plonai užtepti balandų troškinį ir susukti. Valgyti karštą, galima ir su bruknių uogiene.

Balandų lietiniai.
Paruošti paprastą omleto tešlą ir paprastą balandų troškinį. Iškepti plonus omletus. Apkepti tik vieną pusę. Balandų troškinį dėti ant apkepusios pusės ir kietai susukti, perpjauti pusiau, apvolioti ruginiuose miltuose ir tuojau kepti, kol gražiai paruduos.

 
Vėja Žinutė parašyta: Trečiadienis, 2010-05-12, 12:53:25 | Nr. # 10
ištikima klubo narė


nuo: 2008-11-25
žinutės: 4182

dovanėlės: 20
laimėjimai:

Balanda.lt rėmėja (-as)
Kynva (Quinoa - bolivinė balanda) - tai Pietų Amerikoje augantis augalas, kurio vaisiai itin turtingi maistinėmis medžiagomis. Tai neprilygstamas maisto produktas: daugiau nei grūduose įprasta baltymų ir subalansuotas rinkinys žmogui reikalingų amino rūgščių. Pietų Amerikoje tai labai svarbus maistui augalas jau daugiau nei 6000 metų. Auga Andų šlaituose iki 4000 m aukščio. Inkų laikais buvo garbinamas kaip šventas augalas - „javų motina“. Neseniai pradėtas auginti ir Šiaurės Amerikos kalnuotose vietovėse.

Kynvos augalas nepriklauso javams, tačiau jų vaisiai kulinarijoje traktuojami kaip grūdai.

Juose yra apie 55 % angliavandenių, 12-18% baltymų, 5-6 % riebalų, 13-14% skaidulų, 9-10% vandens, 3% mineralų. Kynvoje yra subalansuotas rinkinys žmogui reikalingų amino rūgščių - 9 esminės amino rūgštys. Tai reiškia, kad skirtingai nuo kviečių bei ryžių, kynvos nereikia pildyti ankštiniais augalais, ji savaime yra visapusė maistinė kultūra!

Joje gausu skaidulų, mangano, fosforo, magnio, vario ir geležies, vitamino E ir B2. Toks maistinių medžiagų rinkinys itin svarbus diabetikams, ateroskleroze ir migrena besiskundžiantiems žmonėms.

Kynva lengvai virškinama. Joje itin mažai glitimo, todėl alergijos labai retos. Dėl šių savybės kynva pastaraisiais metais labai išpopuliarėjo visame pasaulyje.

Prieš verdant reikia gerai nuplauti, kad pasišalintų kartokas apvalkalas (kartais jis būna pašalintas gamintojo). Ruošti panašiai kaip ryžius: virti pusę puodelio kynvos su vienu puodeliu vandens. Galima prieš verdant pakepinti. Išvirti grūdai tampa spiralės formos ir maloniai traška. Tinka daiginti.

Kynvą galima valgyti kaip karštą košę (su prieskoniais, arba saldžią su riešutais ir vaisiais), šaltą su pupelėmis, moliūgų sėklomis ir žalumynais kaip salotas, dėti į sriubas, daigintas barstyti ant įvairių patiekalų. Iš kynvos gaminami ir makaronai bei miltai.

Grūdai būna juodi, tamsiai rudi, raudoni, rožiniai, gelsvi, balti. Balti ir didesni skaitomi geriausiais. Jei norime laikyti ilgiau nei mėnesį, reikia dėti į šaldytuvą.

Bolivinė balanda su riešutais

Čia siūloma naudoti raudonąją bolivinę balandą (kynvą), tačiau galite išbandyti ir kitą rūšį.

Keturioms porcijoms reikės:

1 stiklinė neriebaus pieno,
1 stiklinė vandens,
1 stiklinė bolivinės balandos,
2 stiklinės šviežių gervuogių,
1/2 šaukštelio malto cinamono,
1/3 stiklinės pakepintų supjaustytų pekanų (arba graikinių riešutų),
4 šaukštai medaus.

Vidutinio dydžio puode sumaišykite pieną, vandenį ir bolivinę balandą. Užvirinkite. Sumažinkite ugnį, uždenkite ir virinkite penkiolika minučių arba kol dauguma skysčio susigers. Išjunkite ugnį; palaikykite uždengtą penkias minutes. Suberkite gervuoges ir cinamoną, sudėkite į keturis dubenėlius ir papuoškite pekanais. Kiekvieną porciją pašlakstykite vienu medaus.

Kol bolivinė balanda verda, pakepinkite pekanus orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje 5-6minutes arba sausoje keptuvėje ant vidutinės ugnies apie tris minutes.

Skanaus!

http://gyvenimas.delfi.lt/cooking/bolivine-balanda.d?id=32097069

 
Forumas » Gera sugrįžti namo... » Kulinarija » Balanda (receptukai)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Prisijungimas
Vartotojo vardas
Slaptažodis
Reklama
Mūsų draugai
Kirpėja Inga
MMA klubas
Jūsų nuoroda čia


Radijas ¦ Dienoraštis ¦ Mūsų draugai ¦ Google+ ¦ Facebook ¦ Adf.ly ¦ Kontaktai ¦ Grįžti į viršų Į viršų



Hosted by uCoz man ftp